Logo sonnen
sonnenBatterie 10 performance
Case studie | Batterijopslag

Batterijopslag is een must voor iedereen die zonne-energie gebruikt - 5 redenen om te investeren in een energieopslagsysteem in 2024

Systemen voor batterijopslag hebben zich ontpopt als een game-changer nu de vraag naar duurzame en zelfvoorzienende energieoplossingen blijft groeien. Dit komt voornamelijk doordat batterijopslagsystemen de mogelijkheid bieden om elektriciteit die huiseigenaren zelf produceren met zonnepanelen op te slaan en te beheren. Met een batterijopslaginstallatie voor thuis op het elektriciteitsnet wordt ongebruikte hernieuwbare energie die is opgewekt door zonnepanelen opgeslagen in de batterijopslag in plaats van teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Deze installatie voorziet u van schone energie die u kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

sonnen logo op donkere achtergrond
sonnen GmbH
Content Team

Waarom batterijopslag?

Met de vooruitgang in energieopslagtechnologie en een grotere focus op hernieuwbare energiebronnen, is de tijd nog nooit zo opportuun geweest om de integratie van een batterijopslagsysteem in je huishouden te overwegen. Van het vergroten van energieonafhankelijkheid tot het maximaliseren van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, batterijopslag biedt een veelheid aan voordelen die perfect aansluiten bij de veranderende behoeften en ambities van moderne huiseigenaren. In dit artikel nemen we de wereld van batterijopslag onder de loep en belichten we de dwingende redenen om in deze revolutionaire technologie te investeren. 

Bent u klaar om uw energietoekomst in eigen hand te nemen? Laten we dan eens kijken naar de overtuigende redenen om te investeren in een sonnenBatterie en het ongelooflijke potentieel ervan voor uw huishouden te ontsluiten.

1. Batterijopslag is de sleutel tot energieonafhankelijkheid en zelfvoorziening

Energieonafhankelijkheid verwijst naar het vermogen van een huishouden of gemeenschap om zijn eigen elektriciteit op te wekken en te verbruiken zonder sterk afhankelijk te zijn van externe energiebronnen. Het gaat om het verminderen of elimineren van de afhankelijkheid van traditionele elektriciteitsnetten, fossiele brandstoffen en gecentraliseerde energieleveranciers*. 

Het bereiken van energieonafhankelijkheid is een steeds wenselijker doel geworden voor veel huiseigenaren, en hiervoor is batterijopslag een perfecte oplossing. Vanaf het begin is elke sonnenBatterie ontworpen om mensen te helpen hun energieonafhankelijkheid naar een hoger niveau te tillen. 

Omdat sonnen op veel markten actief is, verschillen de middelen om de energieonafhankelijkheid te vergroten van land tot land en zijn ze bijvoorbeeld afhankelijk van de lokale wetgeving. De sonnenBatterie wordt gemaakt in het Beierse dorp Wildpoldsried, waar sonnen tegenwoordig een van de grootste faciliteiten voor batterijopslag in Europa heeft.

2. Batterijopslag helpt je elektriciteitsrekening te verlagen

Energiekosten kunnen huishoudens behoorlijk belasten, vooral met fluctuerende energieprijzen. Door te investeren in een thuisbatterijopslagsysteem kunnen huiseigenaren overtollige energie die is opgewekt met hun zonnepanelen, opslaan tijdens perioden met weinig vraag of overvloedig aanbod. Deze opgeslagen energie kan dan worden gebruikt tijdens piekmomenten in de vraag, waardoor de noodzaak om elektriciteit van het elektriciteitsnet te betrekken aanzienlijk wordt verminderd en de totale energiekosten worden verlaagd.

Het installeren van een sonnenBatterie en een PV-systeem is ook een verstandige zet om je te beschermen tegen mogelijke toekomstige prijsstijgingen nu er onzekerheid opdoemt over de energiemarkt**.

Door zonnepanelen en een accu-opslagsysteem voor thuis te combineren, kun je energie opwekken, verbruiken en opslaan terwijl je minder afhankelijk wordt van het landelijke elektriciteitsnet. Door zonne-energie aan te vullen met een batterijopslagsysteem maximaliseert u uw energiesysteem thuis en kunt u in het grootste deel van uw energiebehoeften thuis voorzien. Zonder batterijopslag kan slechts ongeveer 30% van de zelf opgewekte energie worden gebruikt.

3. Batterijopslag biedt back-upstroom tijdens stroomuitval

Batterijopslag is ook een geweldige manier om de veerkracht van een huishouden te vergroten tijdens stroomuitval of onderbrekingen in het elektriciteitsnet. Met een batterijopslagsysteem kunt u een constante stroomvoorziening handhaven, zodat essentiële apparaten zoals koelkasten, verlichting en kooktoestellen blijven werken. Deze ononderbroken stroomvoorziening kan gemoedsrust brengen tijdens noodsituaties, natuurrampen of zelfs routineonderhoudswerkzaamheden door nutsbedrijven. 

In de standaardconfiguratie voorziet een batterijopslag je huis alleen van stroom als het elektriciteitsnet online is, maar door een accessoire aan te schaffen dat sonnenProtect heet, zorg je ervoor dat er stroom wordt geleverd aan specifieke circuits tijdens een stroomstoring. Met andere woorden, met sonnenProtect geïnstalleerd, is het mogelijk om alle belangrijke apparaten te voeden met energie die is opgeslagen in je sonnenBatterij. 

Als sonnenProtect in combinatie met een sonnenBatterie wordt geïnstalleerd, kan uw systeem zelfs tijdens een stroomuitval worden opgeladen en speciale stroomkringen in het huishouden van stroom voorzien, zelfs als de verbinding met het elektriciteitsnet dagenlang uitvalt.

4. Batterijopslag draagt bij aan een duurzaam milieu

Lokaal schone energie opwekken betekent minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en een stap in de richting van het beperken van klimaatverandering en het behoud van het milieu voor toekomstige generaties. Fotovoltaïsche panelen in combinatie met batterijopslag bevorderen duurzaamheid en helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Met een geïnstalleerde batterijopslag kunt u meer vertrouwen op de hernieuwbare energie van uw zonnepanelen en de koolstofvoetafdruk van uw huishouden aanzienlijk verkleinen.

Wij bij sonnen geloven dat iedereen toegang moet hebben tot schone en betaalbare energie. Sinds 2010 streven we ons doel na om onze visie werkelijkheid te laten worden. Onze intelligente batterijopslag, de sonnenBatterie, is het middelpunt waarop we voortdurend innoveren en andere oplossingen ontwikkelen voor een duurzamere energietoekomst.

5. Batterijopslag is een langetermijninvestering

Een batterijopslagsysteem is een langetermijninvestering die de waarde van uw woning kan verhogen. Naarmate energieonafhankelijkheid meer gemeengoed wordt, zullen woningen met efficiënte oplossingen voor energieopslag waarschijnlijk aantrekkelijker worden voor potentiële kopers***.

Bovendien zijn er vaak verschillende overheidsstimulansen en belastingvoordelen beschikbaar om het gebruik van hernieuwbare energietechnologieën aan te moedigen, waardoor de investering in een batterijopslagsysteem financieel nog haalbaarder wordt.

Nog een reden om te investeren in batterijopslag

Door te investeren in een batterijopslagsysteem dragen huiseigenaren bij aan de stabiliteit van het algehele energienet. In tijden van grote vraag kunnen batterijopslagsystemen de druk op het elektriciteitsnet verlichten en zorgen voor een betrouwbaarder en efficiënter energiedistributiesysteem voor de hele gemeenschap (opmerking: de sonnenVPP is nog niet beschikbaar in Vlaanderen).

Geïnteresseerd in batterijopslag?

De vraag naar batterijopslagsystemen groeit in België. Onze gecertificeerde partners in het hele land zijn gekozen voor hun hoogwaardige installatie en klantvriendelijkheid. Ontvang uw gratis advies en een persoonlijke offerte die overeenkomt met een systeemontwerp dat speciaal is gebouwd voor uw energiebehoeften.

Ontvang een gratis advies »

 


* https://www.forbes.com/sites/sherikoones/2020/01/26/creating-energy-independence-with-solar-panels--storage-battery-systems-in-the-home/?sh=559b3f555ead

** https://www.wtwco.com/en-ph/news/2023/04/energy-market-uncertainty-set-to-continue-but-insurance-price-pressures-may-ease

*** https://www.bankrate.com/real-estate/eco-friendly-homes-sell-better/