Grote PV installatie op een dak
Case studie | Batterijopslag

Het hele jaar door uw eigen elektriciteit

In de zomer bereiken veel eigenaren van een PV-systeem en een elektriciteitsopslageenheid een hoge mate van zelfvoorziening van meer dan 90%. In de winter daalt deze waarde drastisch. Een warmtekrachtcentrale zou een volledig onafhankelijke stroomvoorziening kunnen leveren.

sonnen logo op donkere achtergrond
sonnen GmbH
Content Team

Tijdens de zomer bereiken eigenaren van fotovoltaïsche systemen (PV-systemen) en batterijopslageenheden een hoge zelfvoorziening, meer dan 90%. Dit betekent dat slechts 10% van de elektriciteit van het net wordt afgenomen. Geen wonder, de zon schijnt en het PV-systeem draait op volle toeren. De sonnenBatterie kan een bijzonder grote hoeveelheid elektriciteit opslaan en slim distribueren naar de consumenten in het huishouden.

Maar wat gebeurt er in de winter als de zon maar een beetje schijnt? Moet u dan uw onafhankelijkheid opgeven? Helemaal niet - uw PV-systeem werkt ook in de winter en levert schone elektriciteit. Natuurlijk is de opbrengst lager dan in de zomer en moet er meer elektriciteit van het net worden gehaald.

Het is volkomen logisch om nog een stroomgenerator toe te voegen. Het voordeel van de sonnenBatterie is dat deze niet alleen zonne-energie kan opslaan, maar ook gemakkelijk kan worden gecombineerd met andere generatoren zoals windturbines, brandstofcellen of een warmtekrachtcentrale. Deze technologieën vullen elkaar vaak ideaal aan en vullen de energiekloven op elk moment van het jaar op.

Wat is een warmtekrachtkoppeling?

Als je denkt aan een warmtekrachtcentrale (kortweg WKK), denkt u misschien eerst aan een gascentrale op industriële schaal. Als men het echter heeft over zo'n energiecentrale voor gebruik in een eengezinswoning, is het waarschijnlijker dat een micro-warmtekrachtkoppelingsinstallatie.

Dit is veel compacter, maar nog steeds een kleine allrounder - vooral tijdens de koudere periodes van het jaar. Aangedreven door gas of soms olie, genereert de motor van het apparaat warmte om het huishouden aan de ene kant te verwarmen en elektriciteit aan de andere kant. Het vermogen is meestal verdeeld: 2 kW verwarmingsvermogen en 1 kW elektrisch vermogen.

De geproduceerde elektriciteit kan rechtstreeks aan consumenten in huis worden geleverd of naar het openbare net worden getransporteerd in ruil voor een teruglevertarief. Het teruglevertarief is de afgelopen jaren echter flink gedaald, waardoor zelfverbruik van elektriciteit aantrekkelijker is geworden. Omdat de WKK in de winter de klok rond draait, kan een constant vermogen van één kilowatt worden opgewekt. Dit is meestal voldoende voor apparaten die elektriciteit aan de zijkant opnemen (zoals een koelkast) of in de stand-bymodus staan.

Als het verbruik echter toeneemt - bijvoorbeeld 's avonds wanneer het hele gezin thuis is - is 1 kW vermogen niet langer voldoende om de hele vraag te dekken. En dit is waar de sonnenBatterie in het spel komt: het slaat de elektrische energie op die door de WKK wordt opgewekt wanneer deze niet nodig is. Dit is bijvoorbeeld 's nachts het geval wanneer de elektriciteit niet wordt verbruikt en daadwerkelijk aan het net zou worden geleverd.

De sonnenBatterie en de micro-WKK zijn via een kabel met elkaar verbonden. Het intelligente energiebeheersysteem van de batterijopslageenheid herkent wanneer elektriciteit wordt geproduceerd en kan worden opgeslagen, of wanneer de elektriciteit eindelijk nodig is in het huishouden. Zodra de vermogenslimiet van de WKK alleen wordt overschreden, kan de sonnenBatterie worden ingeschakeld. De benodigde elektriciteit kan er dan uit worden gehaald.

Onafhankelijke energievoorziening

Zelfs in de winter slagen de WKK-unit en batterijopslag erin om uw zelfverbruik zo hoog mogelijk te houden. U kunt altijd met een goed gevoel thuiskomen: Uw huis wordt verwarmd met zelf opgewekte energie, net als uw thee uit de waterkoker. Dit betekent dat u niet alleen in de zomer, maar ook tijdens de koude seizoenen niet veel energie van het net hoeft te kopen. U blijft bij wijze van spreken het hele jaar door maximaal onafhankelijk.